Usein kysytyt kysymykset uima-altaista

Olemme koonneet listan kysymyksistä, joita uima-altaan rakennuttajat usein pohtivat. Toivomme, että niistä on apua kaikille uima-allasta suunnitteleville.


Kuinka hankin uima-altaan?

FinnEPS tarjoaa uima-altaisiin runkomateriaalit. Uima-altaan rungon voi toteuttaa joko asentamalla harkot paikan päällä, tai elementtiasennuksena, jolloin elementit toimitetaan rakennuspaikalle tehdasvalmiina tarvittavat raudoitteet, kiinnikkeet ja läpiviennit asennettuina.

Tiedustelut ja tarjouspyynnöt voi lähettää suoraan kotisivujemme lomakkeen kautta, tai sähköpostilla: myynti@finneps.fi. Kauttamme saa myös halutessaan asennuspalvelutarjouksen allasharkoille tai -elementeille.

Pinnoitteet, lämmitys-, valaistus- ja muut tekniset tarvikkeet ja varusteet, sekä allaskemikaalit toimittaa erikseen näihin erikoistuneet liikkeet, kuten esim. Alapeite.

Onko uima-allas kallis?

Yleisimmin uima-altaisiin suositeltu ja käytetty harkkomme on FinnEPS350-harkko. Betonimenekki tälle harkkorakenteelle on n. 130 l/m2. Esimerkkinä 4 x 8 x 1,5 m kokoisen altaan harkkomenekki on n. 36 m2 ja betonimenekki n. 4,5 – 5 m3. Harkot myydään täysinä pakkauksina kulloinkin voimassa olevien neliöhintojen mukaan. Esimerkkialtaan harkkotoimitus on hintaluokassa 2.000 – 3.000€.

Muita uima-altaan hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. pinnoitusmateriaali ja -tapa, kate, valaistus, sekä mahdolliset lisälaitteet, kuten vastavirtauintilaitteet tms.

Mitä uima-altaan suunnittelussa tulisi huomioida?

Ensin on päätettävä, asennetaanko uima-allas maanpinnalle vai upotetaanko se maahan. Pinta-asennus on edullisempi, mutta toki upotettu allas sulautuu paremmin ympäristöönsä.

Allasta suunniteltaessa on hyvä esimerkiksi miettiä tekniikan vaatima tila, sekä mahdollisen lämmittimen paikka. Altaan voi lämmittää useallakin tavalla, varsin usein tähän paras ratkaisu voi olla vesi- ilmalämpöpumppu. Altaan tekninen tila tulee varustaa sähköllä, sekä pohjakaivolla. Itse uima-allas ei välttämättä vaadi pohjaviemäriä.

Tarvitaanko uima-altaan rakentamisessa betonia?

Uima-altaan runko valetaan betonista pumppuvaluna paikan päällä. Myös altaan pohjalaatta valetaan ensin, mikäli perustustapa sen vaatii.

Voiko uima-allas olla pyöreä tai monimuotoinen?

Uima-allas voi FinnEPS harkoilla toteutettuna olla käytännössä minkä muotoinen tahansa! Tuotteillamme on toteutettu mm. munuaisen ja ovaalin muotoisia, sekä 8-kulmaisia altaita. Altaaseen on myös helppo toteuttaa samalla harkkorakenteella kiinteät porrasaskelmat.

Kuinka uima-allas perustetaan?

FinnEPS harkot ladotaan joko suoralle, hyvin tiivistetylle sorapedille suoraan, jolloin altaan pohjalle sorapedin päälle asennetaan esim. PU-eristelevyt, tai sitten altaan pohja valetaan betonista.

Pinta­-asennettava allas vaatii vain tasaisen, kantavan alustan. Routavarmistus on toki tehtävä samaan malliin kuin talon perustuksia rakennettaessa. Upotettavan altaan pohjalle tehdään tasainen betonivalu tai usein myös erittäin tasaiseksi tampattu sorapeti riittää. Kantavuutta on oltava kummassakin allasmallissa. Kohtuukokoisen altaan vesi painaa kymmeniätuhansia kiloja.

Millä harkolla uima-allas on paras toteuttaa?

FinnEPS Harkot soveltuvat täydellisesti uima-altaiden rakennusmateriaaliksi. Yleisin uima-altaissa käytetty harkkomalli on FinnEPS350. Betonirakenteinen, lämpöeristetty uima-allas on kestävä vaihtoehto, joka maksaa käyttäjälleen investoinnin nopeasti takaisin.

120 tai 140 mm vahvuiset betonirungot toteutetaan kustannustehokkaasti ja nopeasti joko paikalla asennettuina tai valmiina elementteinä. Kauttaaltaan lämpöeristetty runko takaa altaan pienemmät ylläpitokustannukset, sekä miellyttävän uimaveden lämpötilan.

Miten uima-allas pinnoitetaan?

Kun altaan runko on valettu voi sen pinnoittaa, sekä sisä-, että ulkopuolelta suunnitelmien mukaisesti. Kustannustehokkain ja yleisin pinnoitusvaihtoehto on allaspeite eli altaan muotoon prässätty valmis peite. Altaan voi myös pinnoittaa paikalla hitsattavalla kermillä tai vesieristää ja laatoittaa. Mikäli allas on monimuotoisempi kuin nelikulmio tai sisälle tulee kiinteät portaat, on altaan pinnoitus tällöin toteutettavissa paikalla hitsattavalla kermillä, esim. Sikakermi.

Kuinka nopeasti altaan voi täyttää vedellä?

Altaan runkovalun on hyvä antaa kuivua rauhassa, sääolosuhteista riippuen, 1-2 viikkoa, jonka jälkeen altaan mahdolliset ulkopuoliset maatäytöt voi suorittaa valmiiksi ja altaan voi täyttää vedellä.

Onko altaan ylläpitäminen vaikeaa?

Uima-altaille on olemassa omat veden ph-tasapainoa ja puhtautta ylläpitävät kemikaalit. Kun allas otetaan käyttöön, ensimmäisenä tehtävä klooraus on niin sanottu shokkiklooraus, missä nopeasti liukenevaa raeklooria heitetään suoraan veteen. Markkinoilla on myös erilaisia monitoimitabletteja, jotka sisältävät kloorin lisäksi vedenkirkastetta ja levänpoistoainetta ja helpottavat altaan ylläpitoa.

Kuinka uima-allas puhdistetaan?

Uima-altaan vesi puhdistetaan kierrättämällä se suodattimien läpi. Pintaventtiili on altaan yläosassa, puoliksi veden alla. Sen kautta imetään vesi suodatinpumpulle. Venttiilin sisällä on karkea sihti, jonne kelluvat roskat siivilöityvät. Suodatettu vesi palautetaan altaaseen tulosuuttimesta. Tämä on yleisin rakenne kotialtaissa.

Pitääkö uima-altaan päälle asentaa kate?

Suomen oloissa altaan kattaminen on ehdottoman järkevää. Kate pitää veden puhtaana roskista, mutta ennen kaikkea se hidastaa huomattavasti lämmitetyn veden jäähtymistä silloin, kun allasta ei käytetä. Erityisesti lapsiperheissä jämäkkä ja lukittava kate tai turvapeite on merkittävä turvallisuustekijä.

Allaskatteen hankkiminen ja mitoitus on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Markkinoilla on paljon erilaisia katevaihtoehtoja ja ne ovat usein moduulimitoitettuja, joten altaan mitoituksessa kannattaa ottaa huomioon saatavilla olevien katteiden mitoitus ja yhteensopivuus.

Voiko uima-altaassa pitää veden ympäri vuoden?

Altaassa voi pitää veden myös läpi vuoden, mikäli tekniikan jäätymismahdollisuus on poissuljettu varmasti ja altaan lämmitys riittävä.

Miten uima-altaan vesi lämmitetään?

Uima-altaiden vesi lämmitetään nykyään enimmäkseen ilmalämpöpumpuilla, jotka ovat helppokäyttöisiä ja käyttökustannuksiltaan edullisia. Edullinen vaihtoehto on myös veden lämmittäminen aurinkokeräimillä. Keräimissä kierrätetään suoraan uima­-altaan vettä, joten erillistä lämmönvaihdinta ei tarvita. Ulkoista energiaa tarvitaan vain kiertovesipumpun pyörittämiseen. Trooppisten vesien lämpötiloihin tällä menetelmällä päästään kylläkin vain kuumimpien hellejaksojen aikana.

Tarvitaanko uima-altaalle rakennuslupa?

Ulkoaltaan rakentamiseen riittää yleensä toimenpidelupa, mutta jotkut kunnat edellyttävät rakennuslupaa. Jos altaan jokin osa on alle neljän metrin päässä tontin rajasta, rakentamiseen on saatava naapurin suostumus.

Kuinka nopeasti uima-allas valmistuu?

Nopeus riippuu hyvin paljon tekijästä, mutta esimerkiksi 4 x 8 x 1,5 m kokoisen altaan rungon harkkojen asentaminen onnistuu hyvin vuorokaudessa, kunhan pohjatyöt ovat valmiina. FinnEPS harkkojen asentaminen on nopeaa ja tarvittavien läpivientien asennuksen jälkeen, voidaan altaalle tilata betonivalu. Betonoidulle rakenteelle on hyvä antaa kuivumisrauha, sääolosuhteista riippuen 1-2 viikkoa, jonka jälkeen altaan mahdolliset ulkopuoliset maatäytöt voidaan viimeistellä, sekä pinnoittaa allas ja täyttää vedellä.

Voiko uima-altaan tehdä myös rakennuksen sisään?

Uima-altaita voidaan rakentaa niin ulos, kuin rakennuksen sisään tai esimerkiksi katetulle terassille.

Minkä kokoisia altaita voi tehdä?

Käytännössä altaiden mittasuhteille ei ole mitään rajoituksia. Käytettävä harkkomalli määritellään altaan koon mukaan. Pienempiin, max 2 x 4 m altaisiin soveltuu hyvin FinnEPS200 insert-harkko, kun taas tätä isompiin altaisiin FinnEPS350-sarjan harkot sopivat täydellisesti. 350-harkon 140 mm betoniosuus on riittävä isompiin altaisiin sen maan- ja vedenpaineen kestävyydeltään.

Kuinka altaaseen asennetaan valaistus tai muu tekniikka?

FinnEPS-harkkorunkoon on kaikkien tarvittavien läpivientien tekeminen varsin helppoa ennen betonivalua. Läpivientejä uima-altaaseen tulee vähintään kolme (kaksi tulosuutinta ja yksi pintaventtiili). Mahdollisesti lisäksi valaistus- ja vastavirtauintilaitteet.

One thought on “Usein kysytyt kysymykset uima-altaista

Comments are closed.